Vordenstein

Ligging

Park Vordenstein is te bereiken via de Kopstraat Schoten 2900 waar er een ruime auto en fietsparking is voorzien . De wandelingen met gids vertrekken op de parking aan het houten bruggetje.

Oppervlakte

Vordenstein heeft een totale oppervlakte van ongeveer 110 ha en omvat voormalige weiden en graslanden, bos en oranjerietuin. Er is nog een klein stuk privégebied en eigendom van de familie De Pret, dit is ongeveer 28 ha groot en situeert zich in het centrum van het park met de ingang aan de kant van de Peerdsbosbaan en is uiteraard niet te bezoeken.

Historiek

Park Vordenstein is een groene oase in Schoten. Het is een kasteelpark met zowel Franse rechtlijnige elementen als meer Engels en natuurlijk aandoende plekjes. Vordensteyn onstond in de 14de eeuw en heeft altijd al bekend gestaan als een “hof van plaisantie”, een lusthof en buitenverblijf voor de gegoede Antwerpenaars. Het was al in de zestiende eeuw in de omtrek bekend om “zijne steenen Huys en schoone Houten “ (mooie bomen). De kapel (aan de Horstebaan) dateert van 1436 en is nog altijd eigendom van de vroegere eigenaars van het domein (de familie De Pret Roose de Calesberg). De Oranjerie dateert van omstreeks 1800 en herbergt nu een aangename bistro.

Genieten van de rust

Je kunt hier in alle rust genieten van oude en unieke bomen, open grasland, natuurlijke vijvers en een oranjerie (omstreeks 1800 gebouwd) met oranjerietuin. De tuin is ingedeeld in een aantal voorbeeldtuinen, zoals een kruidentuin, een vier seizoenentuin, een vijvertuin en een schaduwtuin. In de zomer is het een kleurenpracht van één-en meerjarige bloemen en planten, er is dan ook een uitgebreide Dahliacollectie te bewonderen. Na de wandeling kun je bekomen met een natje en een droogje op het zalige terras of bij koud weer binnen in de bistro ”Oranjerie De Vlinder”, met veel enthousiasme gerund door medewerkers met een beperking en autismespectrumstoornis. (Openingsuren en info: www.oranjeriedevlinder.be).
In het bosgedeelte vindt je de rust in de mooie dreven, waarvan er sommigen omzoomd zijn door heerlijk geurende azalea’s, en waarvan veel bomen al een respectabele leeftijd hebben bereikt.

Harmonisch park en groenbeheer

Vordenstein is eigendom van het Vlaamse Gewest en wordt beheerd door het agentschap Natuur en Bos (ANB) voor meer info: www.natuurenbos.be/vordenstein en wordt gezien als praktijkvoorbeeld van “Harmonisch Park en Groenbeheer” waarbij er rekening wordt gehouden met de noden van zowel mens, natuur en milieu. Zo wordt er niets van pesticide gebruikt en vinden vele dieren hier broedplaatsen, voedsel en rust. Het is voor hun rust (en voor die van de wandelaar) daarom niet toegestaan om met de hond in het park te wandelen zelfs niet aan de leiband. In het Peerdsbos zijn de honden welkom aan de leiband, daar is ook een zone waar onze viervoeters naar hartenlust kunnen rondrennen. Ook fietsen zijn in Vordenstein niet toegelaten.

Wandelen met gids

Er zijn 3 bewegwijzerde wandelingen als je graag op je ééntje dit schitterende park wil ontdekken, maar je kunt natuurlijk ook een wandeling van onze ervaren natuurgidsen meevolgen. Gemiddeld één keer per maand worden er gratis rondleidingen in het weekend gegeven, de lijst met data hangen op strategische plaatsen in de infoborden in het park. Ook kunnen er rondleidingen gegeven worden op aanvraag.