Het Klein Schietveld

Ligging

Het Klein Schietveld maakt deel uit van het Kamp van Brasschaat, een militaire basis die sedert begin 19e eeuw te Brasschaat door de Nederlanders gesticht werd. We bereiken het gebied langs de Sionkloosterlaan, naast het Fort van Brasschaat dat van begin vorige eeuw dateert. Een andere toegang bevindt zich in het Kamp aan de Bondgenotenlaan, voorbij het vliegveld aan de Laadkade en ook vanuit Kapellenbos zijn er 2 ingangen.

Oppervlakte

840 ha inclusief het vliegveld en de niet voor publiek opengestelde delen

Historiek

Begin 19de eeuw zocht de Nederlandse legerleiding naar gebieden waar men de troepen kon laten oefenen. De Brescaatsche Heide, gelegen tussen de garnizoen-steden Antwerpen en Breda werd perfect bevonden. 

Zo vestigde het leger zich op 25 april 1820 op het Frederiksplein, op het einde van de huidige Garçondreef. Het Klein Schietveld werd in gebruik genomen in 1859.

Toen alleen het deel tussen de Essensteenweg en de macadamweg naar het Vliegeld. Bij latere uitbreidingen in 1921 en 1956 werden de bossen o.m. rond en noordelijk van het het Fort tot tegen het domein De Uitlegger toegevoegd. Er kwam een spoorverbinding met het station van Kapellen en een sportstadium. Later had in het gebied ook de jaarlijkse Miltary plaats, een parcours voor paardenrennen met weinig respect voor de natuur.

Pure natuur

Wie van een stukje ongerepte natuur houdt, moet dit gebied beslist een bezoek brengen. Met een beetje geluk kan u hier een ree uit het groen zien opduiken. U vindt ze vooral vroeg in de ochtend en bij valavond op open plekken.

Hier en daar, meestal op wat hoger gelegen stukjes terrein verraden uitwerpselen de aanwezigheid van vossen.

Het Klein Schietveld vormt samen met het gebied Grote Heide (tussen Essensteenweg en Bredabaan), het Groot Schietveld en de Kalmthoutse Heide één van de grootste en indrukwekkendste aaneengesloten heide- en vennengebieden van Vlaanderen. Zij behoren tot het Europese Natura 2000 netwerk omwille van unieke soorten en gemeenschappen . Ze zijn dan ook erg kwetsbaar.

Dit prachtige domein is beperkt opengesteld voor het publiek. Er werden 3 wandelingen in uitgestippeld vanaf het vliegveld en Perron Noord , en het gebied kan ook verkend worden via het wandelknoopuntennetwerk.