De Uitlegger

Ligging

De toegang tot het domein De Uitlegger vindt je aan de Sionkloosterlaan te Brasschaat die men bereikt vanaf de Bredabaan, langs de Guyotdreef. Deze laatste bevindt zich aan het kruispunt met verkeerslichten tussen Brasschaat-Driehoek en Maria-ter-Heide. Ook aan de Heidestraat-Zuid te Kapellen is er een ingang.

Oppervlakte

De uitlegger is 88 ha groot. 71 ha daarvan liggen op grondgebied Kapellen.

Historiek

Het domein heeft zijn naam te danken aan de landmeter (of uitlegger) die hier vroeger heeft gewoond. Het maakte vroeger deel uit van het 440 Ha grote domein “De Oude Gracht” van de familie Bunge. De twee wereldoorlogen drukten duidelijk hun stempel op dit domein: bunkers, loopgraven, onderstoppen vanbunkers, militaire spoorlijn, antitangracht enz…
In 1983 werd het domein eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en wordt het beheerd door het Agentschap Natuur en Bos. Het staat onder het gezag van de Houtvesterij van Antwerpen die in de voormalige villa Hens op het domein zelf huist.

Sinds 1992 geniet het domein bijzondere bescherming door de rangschikking van heel “De Oude Gracht”, “De Uitlegger” inbegrepen, als beschermd Landschap. In de toegankelijke zone werd een bosleerpad omheen de vijver ingericht.

Wandel- en fietspaden

In de jaren twintig van vorige eeuw besliste de eigenaar de vele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog met aarde te bedekken en te beplanten. Daardoor ontstond een vijver met vele bochten en inhammen. Men vindt er dan ook nogal wat exoten zoals bamboe en de hier veel overheersende rododendron..
Maar we vinden er ook enkele eerder zeldzaam geworden struiken inlandse vogelkers, die niet agressief is, in tegenstelling tot zijn Amerikaanse variant, die dat wel is. Niettemin biedt De Uitlegger de wandelaar en fietser een aangenaam en rustgevend natuurkader waarin hij kan genieten van de verscheidenheid van bomengroepen en sierheersters rond de waterpartijen.

Voor een begeleide rondwandeling, die ongeveer 3 km lang is, kan u terecht bij VMPA-Brasschaat.